Es tard per a trobar un altre model turístic que no siga el de massificació com Benidorm?
Mai no és tard per planificar. El que passa és que els errors comesos fan més difícil la desitjable reconversió dels models turístics de les Marines.
Una planificació cal que tinga en compte que el territori és el recurs natural més limitat. Per tant, els models turístics que ocupen menys territori serien, en principi, els més sostenibles.
Troba vosté que en aquest tema s’han fet bé les coses al llarg de les ultimes decades?
És més que evident que les coses s’han fet més pensant en un benefici econòmic immediat que amb assolir un model turístic de qualitat, sostenible, respectuós amb el medi ambient i també, per què no dir-ho, respectuós amb les tradicions socials dels nostres pobles, que veuen com la llengua i la cultura pròpies són substituïdes per d’altres que, tot i ser respectables, no són les nostres.
Perquè una cosa, positiva, és sumar i integrar, i d’altra, molt negativa, és substituir, i això és el que cal evitar.
Al 1707 es va substituir el dret valencià – els Furs- pel dret castellà, tot invocant “un justo derecho de conquista”. Però la substitució de la nostra llengua encara no s’ha produït i el valencià encara resisteix a les Marines… i tornarà el dret valencià.
De verdad cree que ha sido útil y necesario cambiar el nombre de Calpe/Calp a sólo Calp…quitándole así una parte castellana importante y centrándose sólo en la valenciana?
¿Qué necesidad tenía de recalcar tanto la valenciana y olvidarse de lo español? ¿No había nada más necesario en lo que centrarse en el pueblo?
Clar que crec que és útil i necessari. En cas contrari no ho hauria promogut. En el camp de la defensa de la llengua i la cultura valenciana és un episodi molt important.
La substitució del Calp per Calpe es produeix en èpoques en les quals no es respectaven els drets del poble valencià, com va dir l’historiador Jaume Pastor i Fluixà.
I nosaltres, els valencians del segle XXI, amb l’esperit de Jaume I, sens desmai, cal que avancem per aconseguir un món més just que reconega els drets del poble valencià. Un d’ells, l’ús del valencià en tots els àmbits i amb normalitat. Calp és Calp; i Calpe és una respectable traducció al castellà del nom del nostre poble. Igual que Londres ho és de London, o Munich de München.
¿Ve usted fáctibilidad al hecho de tener una bajada propia de la autopista AP7?
¿Apuesta ud por ella, cueste lo que cueste? Me refiero a los daños por obras en una zona tan emblemática como es el sur de la Marina Alta.
Calp pateix un dèficit històric en estructures de comunicació. Sembla que és majoritària la reivindicació d’un accés propi de Calp a l’AP7. Però a qualsevol preu, coste el que coste, jo no el vull. Vull un accés que siga el més sostenible possible. Crec que davant la solució que, fins ara, proposava el Ministeri de Foment de desdoblar la N-332 des del peatge d’Altea fins el de Benissa, és preferible fer un accés propi. A més de l’alternativa que contempla el Pla General de Calp, per la zona de Canyelles, crec que s’hauria d’estudiar també un accés, amb un túnel, a través d’Oltà.
Per què els socialistes segueixen mantenint uns ordinadors i material municipal, tot i que hi han hagut unes ordres perquè ho tornen a l’ajuntament que és el propietari ? És indignant que hi haja gent que s’apròpie de coses que són de tots els ciutadans.
En deixar de tindre responsabilitat de govern, unes persones normals haurien tornat els ordinadors, sens que hagués calgut que se’ls demanara. Jo deixaré l’ordinador portàtil que use, per ser alcalde, a l’ajuntament, no me l’emportaré a casa. Però unes persones amb uns trets de supèrbia tan grans, plens de ressentiment, rancúnia i ràbia poden fer coses tan vergonyoses com quedar-se ordinadors de l’ajuntament.
– Em solidaritze Ximo, per tindre que aguantar les faltes de respecte i el mercat en el que volen convertir els plenaris alguns regidors del PSOE. Com afecta aquesta falta d’una oposició real als calpins i al propi govern municipal ?
La falta de respecte n’és una altra conseqüència del singular caràcter d’alguns, no tots, regidors del Partido Socialista Obrero Español de Calp.
Una oposició de trellat és una forma de servir els interessos generals del poble.
Una oposició sens trellat (moltes vegades han votat en contra de coses amb les quals estaven d’acord!!) no ajuda a portar endavant el poble en temps difícils com aquests.
Després de tot el que va passar entre vostè i el PP, creu que algú entén la seua postura. No creu que ha danyat al Bloc de Calp, ajuntant-se o acceptant, una cohabitació política, amb aquells als què va qualificar de delinqüent i que a voste el van cridar dement.
Sempre procure qualificar fets i no mai a les persones; la dignitat de les persones és un dret que procure respectar. Si algú diu que he qualificat públicament una persona com a delinqüent no és cert. Sóc advocat i tinc molt clar el principi de presumpció d’innocència, i si no ho fóra també ho tindria.
El que persones de grups majoritaris – PP o PSOE – qualifiquen de bojos a persones que pertanyen a grups minoritaris emergents, en aquest cas al BLOC, és una qüestió que està descrita expressament als manuals de psicologia social.
La darrera qualificació pública sobre la meua “salut mental” ha estat feta pel propi Luís Serna – exalcalde de Calp/Calpe- que, tot i ser llicenciat en medicina, està clar que ni en sap de medicina, ni d’ètica hipocràtica.
Estava tan necessitat de poder perquè es produïra eixa transformació?
Si pactes amb unes persones que incompleixen tot el que has pactat – això va passar amb el PSOE de Calp- és molt lògic que cerques d’altres pactes.
Amb el PP és clar que hi tinc diferències, però vos assegure que entenen molt més que el PSOE de dos trets molt importants de la ideologia del BLOC: el valencianisme – van votar a favor del topònim Calp, cosa que no va fer el PSOE – i el principi de subsidiarietat, que reclama més competències per a l’administració més propera al ciutadà.
Eixe principi que diu que les coses que es poden solucionar a Calp no cal que se solucionen ni a València ni, molt menys, a Madrid.
Vaig a posar un exemple ben palès del principi de subsidiarietat.
Segur que si la qüestió de la circumval·lació de Benissa – que afecta molt a Calp – estiguera sota la competència de Juan Bautista Rosselló, Alcalde de Benissa, ja estaria resolta, però està en mans del govern de Madrid.
Totes les persones que entenen de política saben que quan més poder o atribucions tens més pots fer per servir els interessos generals del poble.
Un alcalde té unes atribucions fonamentals: atorga delegacions; firma, per decret dintre de l’àmbit de les seus competències, la major part de les decisions de govern d’un municipi; i – cosa molt important- fixa, de manera ordinària, l’ordre del dia dels plenaris i les juntes de govern. O siga que, si fa el que toca, impulsa, més que ningú, l’activitat política del municipi. Sens l’impuls de l’alcaldia Calp no seria el nom oficial de Calp, o les XXV Trobades de les Escoles en Valencià de la Marina Alta no s’haurien fet al nostre municipi, per parlar de qüestions relatives a cultura.
Voste amb una representació mínima és l´alcalde de Calp, i el Bloc ho va acceptar. A Senija el Bloc no accepta l’alcaldia de PSOE amb una representació mínima.
El BLOC no ha fet les lleis electorals. Això és un pacte entre els partits estatals majoritaris – PP i PSOE- que, la majoria de les vegades, n’ixen beneficiats. Per què no s’elimina la barrera del 5%, per exemple? El que sí que tinc clar és que si en situació de desavantatge puc traure profit per al meu partit és legítim que ho faça.
PP i PSOE pacten per tot arreu, van pactar a Dénia per traure de l’alcaldia a Sebastià Garcia del BLOC, han pactat a Senija i si els cal pacten al País Basc per traure del govern al partit majoritari que n’és el PNV.
PREGUNTA: Pot dir-nos si la seua ideologia política i la del Bloc de Calp, tenen alguna cosa a veure amb el Bloc Nacional?
Estic al BLOC perquè la coincidència ideològica i d’objectius estratègics amb aquest partit que representa, millor que ningú, l’anomenat valencianisme polític és total. Al BLOC tothom ho sap. Els valencians del BLOC volem ser més que una província – paraula d’origen llatí que vol dir territori vençut – de l’Estat espanyol, volem ser un poble lliure, respectat, amb plena participació en una Europa dels pobles, unida, federal, democràtica i plural.
Que s’hauria de fer per que els extranjers s’interessen per la llengua valenciana??
Interessar-se vol dir estimar. I per a què s’interessen i t’estimen cal, d’antuvi, que tu mateix t’estimes i et respectes.
Quan els valencians deixem d’autoodiar-nos i passem a tindre’ns autoestima aconseguirem que tots – inclosos els estrangers- s’interessen per nosaltres, ens vulguen i ens respecten.
Som els valencians els primers que ens hem d’interessar pel valencià i tota la nostra cultura.
A dia de hui, les salines, estan amenaçades? ja siga per interessos veinals, urbanístics… que ens pot dir?
La primera cosa que cal dir sobre les salines és que si el govern central no hi hagués clavat la pota ja serien del poble de Calp.
Ara per ara, la propietat de les salines està inscrita a favor d’uns particulars al registre de la propietat.
Com el govern central s’encabota en dir que són domini estatal, en contra del que diu el registre de la propietat, hi ha un litigi a resoldre.
El que sí que hem fet, des de Calp, és qualificar les salines de zona no urbanitzable d’especial protecció i és l’indret, junt amb les platges, més vigilat pel departament de Medi Ambient de l’Ajuntament.
Particularment, el que m’agradaria és que les salines s’integraren dintre de l’àmbit del parc del Penyal. Això, per ara, no es pot fer mentre no hi haja solució al litigi que manté l’Estat amb els titulars de la propietat al Registre. A més, tal com s’ha planificat a Calp, les salines més que un parc natural, que és el que m’agradaria que foren, poden esdevindre un parc urbà com pot ser el parc del Túria a València, el del Retiro a Madrid, o Central Park a New York City – Nueva York, en castellà; Nova York, en valencià-
Moltes gràcies per totes les preguntes. No és la primera vegada que em diuen que sóc valent per llançar-me a governar en temps difícils.
Ja sabeu que estic a la vostra disposició per respondre totes les qüestions que se’m puguen plantejar sobre la política de Calp.
Enhorabona al fòrum.
Salutacions cordials