Escriu Joan Fuster, en Diccionari per a ociosos, que mentir bé és un art molt difícil, que poques persones arriben a practicar amb solència i dignitat.
Abunden els mentiders; però en general són mals mentiders: se’ls coneix que menteixen.
Quan una persona és una bona mentidera, la seua mentida l’acceptem com a veritat, sens tindre cap dubte.
Però també ens succeeix als humans que, moltes vegades, Â volem creure allò que és increïble.
Aleshores, no ens empassem les mentides per l’art del mentider, sinó pel nostre desig de creure allò que volem creure, encara que siga la cosa més absurda, irracional i impossible.
I la creença pot esdevindre tan ferma que la podem convertir en dogma immutable que mantindrem, tot i que els experiments i les experièncie empíriques demostren que anem errats, per damunt de tot.
També és cert que aquells que s’aprofiten de certes mentides, tot i no creure-se-les, les mantenen amb tota constància, fins i tot, amb la negació de les evidències.
D’exemples hi ha un fum. Veritat?
Com sé, supose més bé, Â que vos ha pogut vindre al cap qüestions de política o de religió, l’exemple que descriuré ací serà quasi inocu i ben graciós: no crearà polèmica, ni cap agra discussió incovenient. Això espere.
Quasi tothom pensa dels espinacs que tenen molt de ferro i que donen molta força.
Creença que ha esdevingut un mite l’orige del qual és Popeye, un simpàtic dibuix animat, que té aquest nom perquè té un ull saltó.
“Pop”, en anglés, vol dir saltó i “eye”, doncs, ull.
Enteneu per què a les mongetes de dacsa el fills de la considerada, per ací, pèrfida Albió diuen “popcorn”?
La veritat dels espinacs, derivada de les analítiques, és que de ferro i d’energia, aquests vegetals, sembla que en proporcionen ben poc; tal que si fèrem un dieta bassada en aquesta verdura potser arribariem a patir una anèmia microcítica i hipocròmica.
Les credulitats voluntàries ens causarien d’altres anèmies terribles per al progrés de la humanitat: el dogmatisme, el fanatisme i l’alienació.
Bon dia.
Retroenllaç: De marcas | CambiaCalp