Els fets que han afectat els indubtables valors de la microreserva de flora de Toix es poden susbsumir en les definicions que el Codi Penal fa dels  delictes:
- D’incendi forestal.
- Contra els recursos naturals, el medi ambient.
- Relatius a la protecció de la flora i la fauna.
L’espai cremat, a més de ser un espai d’especial protecció, segons el Pla General d’Ordenació Urbana de Calp ( també ho són la zona de les Salines i la serra d’Oltà), està dintre del delimitat, per l’Ordre de 13 de juny de 2001, DOCV de 7 d’agost de 2001 de la Conselleria de Medi Ambient, com a microreserva de flora, tal com es pot veure a la fotografia següent.Â
Cal, doncs, Â investigar els fets i determinar-ne totes les responsabilitats.
L’Ajuntament de Calp  té l’obligació d’exercir, inmmediatament, accions legals.
Cal recordar que els terrenys que s’han cremats són de titularitat municipal.
Si no ho fa qualsevol veí de Calp pot exercir accions, en nom de l’Ajuntament.
És una facultat poc coneguda que es troba a l’article 68 de la Llei de Bases de Règim Local.
Vet ací el text:
Article 68.
1. Les entitats locals tenen l’obligació d’exercir les accions necessàries per a la defensa dels seus béns i drets.
2. Qualsevol veí que es trobe en ple gaudi dels seus drets civils i polítics podrà requerir el seu exercici a l’entitat interessada. Aquest requeriment, del que es donarà coneixement a qui pogueren resultar afectats per les corresponents accions, suspendrà el termini per a l’exercici de les mateixes per un terme de trenta dies hàbils.
3. Si en el termini d’aqueixos trenta dies l’entitat no acordara l’exercici de les accions sol·licitades, els veïns podran exercitar aquesta acció en nom i interès de l’entitat local.
4. De prosperar l’acció, l’actor tindrà dret a ser reemborsat per l’entitat de les costes processals i a la indemnització de quants danys i perjudicis se li hagueren seguit.
Retroenllaç: De facturas y de fracturas « CambiaCalp