Aquesta nit, en acabar d’empassar-nos els dotze grans de raïm de rigor, entraran en vigor les primeres mesures econòmiques aprovades pel govern de Rajoy de les quals els mitjans de comunicació estan donant notícies i detalls.
El Real Decret Llei 20/2011, de 30 de desembre, de mesures urgents en matèria pressupostària, tributària y financera per a la correcció del dèficit públic, publicat al BOE de hui, estableix al seu article 8 unes pujades de la contribució (IBI) que paguem als ajuntaments.
Artículo 8. Tipos de gravamen del Impuesto sobre Bienes Inmuebles.
1. Con efectos para los periodos impositivos que se inicien en los años 2012 y 2013, los tipos de gravamen del Impuesto sobre Bienes Inmuebles aprobados para los bienes inmuebles urbanos con arreglo a lo dispuesto en el artículo 72 del texto refundido de la Ley Reguladora de las Haciendas Locales, aprobado por el Real Decreto Legislativo 2/2004, de 5 de marzo, resultarán incrementados en los siguientes porcentajes:
a) El 10 por 100 para los municipios que hayan sido objeto de un procedimiento de valoración colectiva de carácter general para bienes inmuebles urbanos como consecuencia de una ponencia de valores total aprobada con anterioridad al año 2002, no pudiendo resultar el tipo de gravamen mínimo y supletorio inferior al 0,5 por ciento en 2012 y al 0,6 por 100 en 2013.
b) El 6 por 100 para los municipios que hayan sido objeto de un procedimiento de valoración colectiva de carácter general para bienes inmuebles urbanos como consecuencia de una ponencia de valores total aprobada entre 2002 y 2004, no pudiendo resultar el tipo de gravamen mínimo y supletorio inferior al 0,5 por ciento.
c) El 4 por 100 para los municipios que hayan sido objeto de un procedimiento de valoración colectiva de carácter general para bienes inmuebles urbanos como consecuencia de una ponencia de valores total aprobada entre 2008 y 2011.
Lo dispuesto en el presente apartado únicamente se aplicará en los siguientes términos:
–A los inmuebles de uso no residencial, en todo caso, incluidos los inmuebles gravados con tipos diferenciados a que se refiere el artículo 72.4 del texto refundido de la Ley Reguladora de las Haciendas Locales.
–A la totalidad de los inmuebles de uso residencial a los que les resulte de aplicación una ponencia de valores total aprobada con anterioridad al año 2002.
–A los inmuebles de uso residencial a los que les resulte de aplicación una ponencia de valores total aprobada en el año 2002 o en un año posterior, y que pertenezcan a la mitad con mayor valor catastral del conjunto de los inmuebles del municipio que tengan dicho uso.
Lo dispuesto en el presente artículo no será de aplicación a los municipios cuyas ponencias de valores hayan sido aprobadas entre los años 2005 y 2007. Tampoco tendrá efectos para el periodo impositivo que se inicie en 2013 para aquellos municipios en los que se apruebe una ponencia de valores total en el año 2012.
2. En el supuesto de que el tipo aprobado por un municipio para 2012 o 2013 fuese inferior al vigente en 2011, en el año en que esto ocurra se aplicará lo dispuesto en este artículo tomando como base el tipo vigente en 2011.
3. El tipo máximo aplicable no podrá ser superior, en ningún caso, al establecido en el artículo 72 del texto refundido de la Ley Reguladora de las Haciendas Locales.
Açò és el que ha aprovat el govern de Rajoy respecte de la contribució (IBI) que pagarem a partir de l’any 2012.
Per a Calp, com la ponència de valors és de l’any 1996, tots els rebuts s’incrementaran, sens exccepció un 10%, tant es val siguen de cases, de locals o de terrenys (veure el que està en lletra roja).
Si els valors cadastrals foren correctes, o tots tingueren el mateix percentatge de desviació respecte del valor real, la pujada no perjudicaria més a uns que a altres.
Però el que passa a Calp és:
- Que hi ha qui no paga res perquè no està al cadastre i per molt que incrementen el percentatge a pagar seguiran sense pagar capquantitat. Per això és totalment necessari fer la revissió del cadastre per a què tothom pague
- Després hi ha propietats que el seu valor cadastral és 10.000 voltes inferior (no és capa errada) al valor real, quan la mitjana de tot el poble està al voltant de 5,8, o siga que seguiran pagant una quantitat ridícula respecte al que haurien de pagar. I ací tenim la segon causa per la qual es necessària la revissió cadastral i tot seguit la tercera.
- I també hi ha cases del poble antic que tenen molta superfície i paguen més que les cases que estan prop de les platges que són les que tenen més valor de mercat
La conclusió és que la pujada del 10% de l’IBI no “perjudica” a tots per igual i això no és fer justícia tributària.
Mal comencem. Fa uns dies Rajoy va dir:
“Cal repartir amb equitat els esforços per eixir d’aquesta crisi econòmicaâ€.
“La primera obligació d’un governant és ser justâ€.
I amb això, com no pot ser d’altra manera, hi estem d’acord. Ja ho vam dir a l’entrada titolada “a trenc d’alba”.
Però això no és el que ha aprovat Rajoy i cia.
En allò que toca a l’IBI ja hem posat de manifest com d’injust resultarà als contribuents de Calp.
En allò que toca a l’Impost sobre la Renda, no s’hauria d’incrementar ni un cèntim l’impost a les rendes baixes, la de les persones que amb força feina arriben a final de mes.
Però augmentar només un 7% al Sr. Rato, per exemple, que cobra més de dos milions d’euros, alhora que es congela el sou mínim, em sembla més que indignant.
Salut i bon any. Ho traurem!!
2 comentaris a l'entrada: Calp: el 10% més de contribució (IBI)… a les persones que ja paguen.